Blogi


Kassakriisi pilaa yrittäjän kesän

Suomen kesä on pyhitetty levolle, harrastuksille ja perheelle. Valtaosalle suomalaisista kesä on kenties vuoden stressittömintä aikaa, mutta moni yrittäjä näkee asian aivan toisin.

Vaiettu tosiasia on, että suomalaisia yrittäjiä pitää hereillä muukin kuin liian valoisat yöttömät yöt. Suomalainen kesä nimittäin kuivaa monen yrityksen kassan siinä määrin, että syksyn pimeyttä ja sateita tulee helposti ikävä. Kunhan vain saisi ne lomarahat maksettua…

Kesän kassavirtahaasteet ei suinkaan koske ainoastaan kriisiyhtiöitä, eivätkä ne ole liiketoiminnan loppu, kunhan niihin on varauduttu.

Yrittäjyys on useimmiten ainakin meillä Suomessa henkilön oma valinta, joten en aio kirjoittaa itkuvirttä yrittäjien kokemasta vääryydestä. En myöskään väitä, että kesä on peruttava tai lomarahat poistettava työehtosopimuksista.

Keskityn siihen, miten yrittäjä voi nauttia ensi kesästä enemmän vallitsevien, mielestäni varsin hyvien, olosuhteiden puitteissa.

Ennusta henkilöstön ja myynnin kassavaikutus

Kassavirta on yrityksen polttoaine, jota ilman toiminta tyssää. Kesäkuukausina kassavirran ennustamisessa tulee kiinnittää erityistä huomiota myynnin ja henkilöstökulujen ennustamiseen.

Monissa tapauksissa notkahtavan myynnin ja kohoavien henkilöstökulujen aiheuttaman kassakuopan syvyys voidaan arvioida jo hyvissä ajoin keväällä, jolloin asiaan vaikuttaminen on mahdollista esimerkiksi hankkimalla limiitti tai muu rahoitus.

Kesällä laiturin nokasta tämä toimenpide on huomattavasti hankalampaa varsinkin, jos kassakriisi on jo käsillä.

Budjetoi kassaan tuleva raha pahimman skenaarion mukaan

Kuten sanottu, keskiverto b2b yrityksessä kauppa käy kesällä muita vuodenaikoja huonommin. Myynnin ennustamisessa kannattaa olla kuitenkin korostetun varovainen, koska kesällä kauppoja ei välttämättä ole tarjolla, vaikka kuinka yrittäisi itse olla ahkera.

Voi hyvinkin olla, että myynnille lomailu on kesällä suurimman kokonaishyödyn tarjoava vaihtoehto.

Kesän lyhyen ajan kassavirran ennustamisessa kannattaa myös huomioida, että omat asiakkaasi saattavat kamppailla kassavirtahaasteiden kanssa, joten myöhästyneet maksut voivat rasittaa omaa kassaasi.

Henkilöstöbudjetti

Henkilöstön budjetointi kannattaa toteuttaa siten, että loma-ajan palkka, lomarahat ja lomapalkkajaksotus tulevat huomioiduksi osana jatkuvaa budjetointi- ja ennusteprosessia. Näin kesän henkilöstökulupiikin vaikutus kassavirtaan voidaan havaita riittävän ajoissa, jolloin vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Finazillassa henkilöstöbudjettisi (henkilötasolla laadittuna) voisi näyttää esimerkiksi tältä: Henkilön työajan normaali palkka on 4000€. Hän pitää kuusi päivää lomaa maaliskuussa ja 24 päivää lomaa heinäkuussa. Muita tietoja Finazillalle ei tarvitse antaa, vaan laskenta ja linkitykset tileille tapahtuvat järjestelmässä taustalla.

Vinkit kesän kassakriisin välttämäiseen

  1. Ennusta kassavirtaa jatkuvasti vuoden ympäri.
  2. Huomioi henkilöstöbudjetoinnissa kesän kulupiikki.
  3. Budjetoi kesän myynti pahimman skenaarion mukaan.
  4. Reagoi ajoissa odotettavissa oleviin kassavirtakapeikkoihin esimerkiksi limiitin avulla.

Lataa opas kassavirran ennustamiseen