Blogi


Sarjayrittäjä kertoo, mitä kasvu vaatii

Kasvutavoitteita on helppo asettaa, mutta kasvun toteuttaminen on aina kovan työn takana. Sen tietää jokainen yrittäjä.

Kasvu tulee vain harvoin, jos koskaan, sattumalta. Erityisesti kannattava kasvu on lähes aina suunnitelmallisen ja kovan työn tulos, johon tarvitaan oikeanlainen tiimi sekä joskus vähän tuuriakin.

Näistä asioista keskustelimme sarjayrittäjä Teemu Tapperin kanssa Finazillan sohvalla. Teemu on sarjayrittäjä, joka toimii tällä hetkellä RockOn Oy:n toimitusjohtajana sekä Tech Lead -roolissa Finazillan tuotekehitystiimissä.

 

Onko olemassa jokin tietty asia, joka jokaisella menestyvällä kasvuyrityksellä pitää olla?

”Tietenkin liikeidean ja rahoituksen pitää olla kunnossa, mutta kyllä ihmiset tekevät yrityksen.

Yrityksellä pitää olla ne oikeat tyypit tekemässä oikeita asioita, roolituksen pitää olla kunnossa ja kaikkien pitää puhaltaa yhteen hiileen sekä uskoa siihen tekemiseen. Ja tietenkin ihmisistä on pidettävä huolta.” kertoo Teemu.

Teemun ajatuksiin on helppo yhtyä, sillä vaikka yrityksellä olisi loistava liikeidea, mutta väärät ihmiset toteuttamassa ideaa, ei kasvu tule onnistumaan.

Sen sijaan, jos yrityksellä on loistava tiimi toteuttamassa keskinkertaista liikeideaa, siitä voi tulla aivan mahtava juttu.

Usein sanotaan, että meidän bisneksemme on vähän erilaista. Tätä ei voi oikein ennustaa. Mitä mieltä olet tällaisesta ajattelumallista?

”Ehkä se on vain uskon puutetta. Ajatukseen on vaikea samaistua. Tietenkään kukaan ei voi tietää mitä, tulevaisuudessa tulee tapahtumaan, mutta miksi olettaa, että asian menisivät jotenkin huonosti?” toteaa Teemu.

Omassa työssäni olen kuitenkin huomannut, että yrityksissä ei aina ymmärretä täysin, mistä omassa liikeideassa on kysymys. Yrityksissä ei välttämättä ymmärretä, mistä raha tulee ja mihin se kuluu.

Missä yrityksen vaiheissa ennustamisen ja suunnitelmallisuuden merkitys korostuu?

”Ei minun mielestäni ole mitään yksittäistä vaihetta tai tilannetta. Kyllä se on tärkeää läpi yrityksen elinkaaren, ihan alusta lähtien.” Teemu kertoo.

”Alussa se voi olla enemmän kassaviran ennustamista, pystytkö palkkaamaan uusia työntekijöitä ja pystytkö ylipäätään maksamaan ihmisille palkkaa. Myöhemmässä vaiheessa se saattaa mennä enemmän investointeihin ja tuotekehitykseen panostamiseen ja siihen, missä vaiheessa ne maksavat itsensä takaisin.” lisää Teemu.

Teemun kanssa on helppo olla asiasta samaa mieltä, sillä yrityksen budjetoinnin ja ennustamisen prosessien tule kehittyä yrityksen mukana. Se mikä toimii juuri aloittaneessa startup-yrityksessä, ei välttämättä toimi enää suuremmassa organisaatiossa.

Lisäksi Teemu toteaa, että vaikka suunnitelmallisuus on äärimmäisen tärkeää, ei kaikista suunnitelmistakaan kynsin ja hampain kannata pitää kiinni. Tärkeinhän on se maali siellä edessä.

Aina tulee töyssyjä ja mutkia matkaan. On kyettävä elämään tilanteen mukaan ja muuttaa välillä vähän suuntaakin. Silti maali on pidettävä kirkkaana mielessä.

Mitä mieltä olet tästä tämä päivän start-up hypestä?

”Sehän on hienoa! Ylipäätänsä tuntuu, että yrittäjyyden arvostus on tällä hetkellä korkealla. Maailmalla ja Suomessa on tosi hienoja tarinoita, jotka sitten innostaa uusia yrittäjiä mukaan.” Teemu vastaa

”Onhan siellä toki mukana sellaista, että lähdetään vähä turhankin innokkaasti hakemaan vain sitä jättipottia. Unohdetaan pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus ja voi olla vähän jopa realismin puutettakin siinä tekemisessä, mutta aina pitää yrittää ja se vaatii rohkeutta” lisää Teemu